A 40/2020 számú Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet következtében az idei táboraink sajnos nem az eredeti elképzeléseink szerint valósultak meg. A COVID átírta a forgatókönyvet, de igyekeztünk alkalmazkodni a mindannyiunk számára új és nehéz élethelyzethez. Sok új szabályt vezettünk be, folyamatosan fertőtlenítettünk, és igyekeztünk betartani, és betartatni a gyerekekkel azokat az egészségügyi előírásokat, amelyek mindannyiunk érdekét képviselik.    Tudtuk, hogy a vírushelyzet nem csak emiatt nehezíti meg a dolgunkat, hanem amiatt is, hogy a táborba érkező gyerekek az előző hónapokban egyáltalán nem járhattak közösségbe, nem találkozhattak barátaikkal, osztálytársaikkal.  

A visszajelzések alapján azonban elmondhatjuk, hogy a résztvevők nagyon jól érezték magukat a tábor ideje alatt és mindnyájan maradandó élményekkel, emlékekkel gazdagodtak.

A táborunk során törekedtünk arra, hogy minél gyakorlatorientáltabbak legyenek a programok, hiszen fontosnak tartjuk, hogy az itt tanultakat a való életben is hasznosítani tudják majd a gyermekek, fiatalok. Az öt nap alatt több fontos elképzelésünket is sikerült megvalósítanunk, mint például a környezeti nevelés, a különböző sportok és szabadidős tevékenységek az egészséges életmód jegyében, a körülöttünk lévő jelenségeket magyarázó kémiai és fizikai jelenséges bemutatása, ezenkívül különböző környezetbarát kézműves technikák kipróbálása. Ezek az „Y” és „Z” generáció bevonásával megvalósuló programok, melyek tehetségük kibontakoztatását biztosítják.  

Másik fő programunk volt a vitorlás- és sárkányhajó bemutató, ahol a természetvédelem jegyében a táborozók interaktív módon ismerkedhettek meg ezekkel a környezetbarát vízi járművekkel és nem utolsó sorban ki is próbálhatták azokat.

A héten kalandparkban is jártunk a táborozókkal, ahol a mászáson kívül kipróbálhatták a rekeszépítést is, de lehetőségük volt számháborúzni is társaikkal, ami egyértelműen osztatlan sikert aratott.

Annak érdekében, hogy a gyermekek bővíteni tudják fizikai és kémiai ismereteiket az egyik nap tudományos bemutatót tartott nekünk a Tatai Eötvös József Gimnázium tanára, ahol a vízzel kapcsolatos jelenségekkel ismerkedhettek meg mélybemenőbben a résztvevők.

A holtidőket különböző játékokkal, csapatversenyekkel, szellemi vetélkedőkkel, kincskereséssel, reggeli tornával, kézműveskedéssel töltöttük ki, de olyan programok is fel-fel bukkantak a héten, amik a játék közben megszerzett tudást igyekeznek elmélyíteni, hogy a gyermekek könnyebben elsajátítsák az átadni kívánt ismereteket.

A hét zárásaként egy nyíltnapot terveztünk, ahol szülők és gyermekek együtt tölthettek egy délutánt, betekintést nyerve az öt nap programjaiba. A vírushelyzet miatt azonban ez a program elmaradt.