Vízi csodák a Gyémántban

A program az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A támogatás összege: 2 250 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.02.19.

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00897

A „Vízi csodák a Gyémántban” elnevezésű projekt célja volt a résztvevő Z generációba tartozó 10-18 év közöttiek tudományos ismereteinek fejlesztése a különböző vízzel kapcsolatos kísérletek által, Z és Y generációs szakember bevonásával. Igyekeztünk olyan innovatív tábort szervezni, melyben a résztvevők a biológiai, fizikai és kémiai kísérletek során elsajátíthatták, megérthették az életet adó víz működését, erejét. Emellett az együtt tanulás, együtt tapasztalás során közösséggé kovácsolódtunk.

A koronavírus járvány miatt az eredeti két turnus helyett, négy turnusban (50+51) összesen 101 fő 10-18 év közötti tatabányai résztvevő, akik ingyenesen vehettek részt a táborban. A gyerekek iskolai, családi, anyagi helyzetüktől, nemi, vallási és nemzetiségi hovatartozásuktól függetlenül jelentkezhettek. Ők a Z generáció képviselői. A kísérletek, foglalkozások, programok vezetői a Z és Y generáció közé sorolandók.

Alapítványunk a Cseri Strand és Élményfürdőben, 4 turnusban tudományos tábort szervezett a Z generációba tartozó 10-18 éves korcsoportnak, ahol napi háromszori étkezést biztosítottunk. Olyan „vizes” kísérletekkel keltettük fel a résztvevők érdeklődését a tudományos élet felé, mely kísérletek bemutatása eszköz- illetve időhiány miatt a legtöbb esetben sajnos elmarad az iskolai tanórákon. Emellett kézműves és sport tevékenységek által fejlesztettük a résztvevőket. Innovatív tevékenység a kereskedelemmel szinte egyidős vitorlázás gyakorlati bemutatása volt, ami azért is hiánypótló, mert térségünkben a vitorlázást szűk társadalmi réteg űzheti, annak technikai része széles körben nem ismert. Ugyanakkor egy olyan sport- és szállítási lehetőség, ami természeti környezetünket minimálisan terheli. Emellett fontos azt is megjegyezni, hogy a vitorlázás során az ember mindvégig a természetben van, annak erőit megismeri, használja, s ezáltal megtanulja tisztelni.

„Vízi csodák a Gyémántban” elnevezésű projekt technikai hátterének biztosítása

 

A program az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A támogatás összege: 675 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.04.02.

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00414   

 

 

Alapítványunk 2020.07.06-07.17., illetve 2020.07.27-2020.08.07. közötti időszakban 102 résztvevő számára „Környezetvédelmi tábor gyerekeknek” címmel, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00897 azonosítószámmal ingyenes táborozási lehetőséget biztosított a tatabányai Gyémántfürdő területén. Ahhoz, hogy ezt a projektünket meg tudjuk valósítani, szükséges volt néhány eszköz beszerzése. A tavalyi évből szintén ERFÁ-s projekteknek köszönhetően már volt egy alapunk, rendelkeztünk olyan eszközökkel, melyek nélkülözhetetlenek a projekt megvalósítása és elszámolása során. E program keretében felmértük, hogy milyen eszközökre van még szükség a színvonalasabb táboroztatáshoz, illetve a projekt adminisztrációs tevékenységeihez köthetően, elkészítettük az eszközlistát. Bekértük a szükséges árajánlatokat, összeállítottuk a költségvetést.

A program keretében a következő eszközök kerültek beszerzésre: Apple MacBook, pingpongasztal, irodabútor.

„Környezetvédelmi tábor gyerekeknek”

 

 A program az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A támogatás összege: 2 700 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.04.02.

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00716

                                

Alapítványunk két turnusban: 2019.07.15-2019.07.19., illetve 2019.08.05-2019. 08. 09. között Környezetvédelmi tábor gyerekeknek” elnevezésű ingyenes táborozási lehetőséget biztosított 102 résztvevő számára a tatabányai Gyémántfürdőben. A projekt célja az volt, hogy olyan hasznos és élménydús nyári, szabadidős és fejlesztő elfoglaltságot biztosítson a résztvevőknek, ami által elsajátíthatják a körülöttük lévő természeti környezet értékeit, azok védelmét. Feladatunk volt, hogy a gyermekek érzékennyé váljanak a természeti környezetre, tiszteljék azt, természetbarátokká váljanak. Megismerték az alternatív energiaforrások lehetőségeit, azok hétköznapi vetületében, pl. a szél munkavégző képességének bemutatását a vitorlás hajó által.

A Tatai Vitorlásiskola bevonásával elméleti és gyakorlati bemutatót tartottunk a gyerekeknek, akik, megismerkedhettek testközelből a vitorláshajó részeivel, működésével. Természetesen a legizgalmasabb a „borulás-tanulás” volt, amikor is a mentőmellény biztonságában vízbe borultak. Fontos tapasztalatszerzés volt ez, láthatták, hogy nem kell félni, a mentőmellény (ha helyesen és szabályoknak megfelelően van felvéve) fenntart a vízen. Mondhatjuk, hogy ez a program volt a legnépszerűbb, a gyerekek nagyon sokat repetáztak belőle.

Táborunk egyik kuriózuma, hogy a női vízilabdázó világbajnok és olimpikon, sportedző, Zirighné Sós Ildikó, olimpikon tartotta a vízi játékokat, foglalkozásokat a gyerekeknek.

Ellátogattunk a Tatabányai Kalandparkba, ahol mindenki saját korlátait és félelmeit legyőzve haladhatott a különböző nehézségű akadályokon. Ezek a megoldandó helyzetek pedig egyre inkább közösséggé formálták a mi kis csapatunkat.

A tábor zárásaként „nyílt napot” tartottunk, ahol a szülők betekintést nyerhettek a tábori légkörbe, részt vehettek csapatjátékokon gyerekeikkel együtt. Ez a nap óriási sikert aratott, gyakorlatilag az egész Gyémántfürdő közönségét megszólítottuk, zenére mozdult mindenki, aki ott volt. Nagy örömmel zártuk a nyílt napot, s egyben a tábort, büszkeség volt ilyen sok gyereknek és családjaiknak tartalmas, hasznos és fejlesztő táborlehetőséget nyújtani.

“Környezetvédelmi tábor gyerekeknek” projekt technikai hátterének biztosítása

 

A program az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
A támogatás összege: 807 747 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.04.02.
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00383                                                                                                                                                                                                                                                                       

Alapítványunk 2019.07.15.-2019.07.19., illetve 2019.08.05-2019.08.09. időszakban 102 résztvevő számára „Környezetvédelmi tábor gyerekeknek” címmel, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00716 azonosítószámmal ingyenes táborozási lehetőséget biztosított a tatabányai Gyémántfürdő területén. Ahhoz, hogy ezt a projektünket meg tudjuk valósítani, szükséges volt néhány eszköz beszerzése. Mivel Alapítványunk 2018 decemberében került bejegyzésre, még nem rendelkeztünk saját eszközökkel. E program keretében felmértük, hogy milyen eszközökre van szükség a táboroztatáshoz, illetve a projekt adminisztrációs tevékenységeihez köthetően, elkészítettük az eszközlistát. Bekértük a szükséges árajánlatokat, összeállítottuk a költségvetést.

A program keretében a következő eszközök kerültek beszerzésre: laptop, fényképezőgép, Office szoftver, Bluetooth hangszóró, ragasztópisztoly.

Művészeti tábor gyerekeknek

A program az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
A támogatás összege: 3 600 000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.04.02. 

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00715

Két turnusban: 2019.07.22-2019.07.26., illetve 2019.07.29-2019.08.02. között „Művészeti tábor gyerekeknek” elnevezésű ingyenes táborozási lehetőséget biztosítottunk a tatabányai Gyémántfürdő területén 101 gyerek részvételével. A projekt célja az volt, hogy a résztvevő 5-12 év közötti gyerekek művészetekre való hajlamát fejlesszük, kulturális értékeinket elmélyítsük, tovább adjuk számukra a népmesék, népdalok által. Egy olyan innovatív gyermektábort álmodtunk, melyben a résztvevők a művészetek széles eszköztárának elsajátításával, használatával (bábozás, színjátszás, éneklés, táncolás, ritmusfejlesztés, rajzolás, festés, és egyéb kézműves tevékenységek) önismeretet tanulhatnak.

A gyerekek személyiségfejlődésében óriási szerepet játszik a mese, egyfajta terápiaként is értelmezhető, hiszen az élet történéseit, eseményeit, sikerélményeit és traumáit a mesék által teremtett világban könnyebben fel tudják dolgozni. Lukács Emőke bábszínész szakmai vezetésével több mesével is megismerkedhettek a gyerekek, mely történeteket megbeszélték, közösen feldolgozták, eljátszották a mesét egymásnak. Aztán a szereplőket bábokká formálták (fekete papír és hurkapálcika segítségével), kartondobozból saját színpadot alkottak, azt megvilágítva csodálatos árnyjáték született.

Ruczek Réka nénit több résztvevő is ismerte, hiszen a Tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolában generációkat nevelt már a zene, különösképpen a népzene szeretetére és magasszintű ismeretére. Nem volt ez másként a mi táborunkban sem, Réka néni hangja, lendületessége, betöltötte a teret a népi játékok és éneklések során. Tőle tanultuk például a „vízből kihívogató” dalocskánkat is, az „Ó beginát”.

A tábor egy másik különlegességét a Tatabányai Kalandpark adta. A Kalandpark lehetőséget biztosít kisebb és nagyobb gyerekek próbatételére is, hiszen különböző nehézségű akadályokkal küzdhetnek meg a résztvevők. A Művészeti tábor egyik legszebb pillanata is itt zajlott, amikor is egy 10 éves kislány pánikba esett a magasban. Azonnal a segítségére siettünk a park vezetőjével, aki biztosította számára a gyors lemászás lehetőségét. De közben a magasban utolérte húgát a 12 éves fiú. És addig-addig nyugtatta a síró kislányt, bátorította, hogy ne féljen, együtt végig tudnak menni, hogy a kislány összeszedte minden erejét, és végig ment a pályán. Mindenki őket figyelte, hatalmas tapsot kaptak a végén.

Táborunk egyik kuriózuma, hogy a női vízilabdázó világbajnok és olimpikon, sportedző, Zirighné Sós Ildikó, olimpikon tartotta a vízi játékokat, foglalkozásokat a gyerekeknek. Ildikó is nagyon jó választás volt, a gyerekek csak „Manó néninek” hívták. A csoportos foglalkozásokon minden gyereket jól átmozgatott. A részt vevők közül sokan tudtak már úszni, néhányan nem, de szívesen pancsoltak, és volt egy kisfiú, aki nagyon félt, leginkább attól, hogy víz éri az arcát. Érdekes volt látni, ahogy a foglalkozás elején nyújtja a nyakát, kellemetlenül érzi magát, aztán a játékok során egyre inkább kezdett feloldódni. Ildikó érzékenységét és kompetenciáit dicséri, hogy észrevette a sok gyerek között őt, külön figyelt rá, és a foglalkozás végére elérte a kisfiúnál, hogy lebukjon a víz alá. Nagy öröm volt ezt látni, hatalmas fal dőlt le ott és akkor.

Továbbá innováció volt a záró napon biztosított „nyílt nap”, ahol a szülők betekintést nyerhettek a tábori légkörbe, részt vehettek közös fürdőzésen gyerekeikkel együtt. Elmondhatjuk, hogy ez a záró nap óriási sikert aratott a helyszínen: nem csak a gyerekek, szülők, animátorok vettek részt, hanem a Gyémántfürdő teljes közönségét megszólítottuk, zenére mozdult mindenki, aki ott volt. Animátoraink a színpadon mutatták a koreográfiát, a medencékben, parton mindenki őket figyelte és követte mozgásukat. Nagy tapssal  és örömmel zártuk a nyílt napot, s egyben a tábort, büszkeség volt ilyen sok gyereknek és családjaiknak tartalmas, hasznos és fejlesztő táborlehetőséget nyújtani.

 

 

“Művészeti tábor gyerekeknek” projekt technikai hátterének biztosítása

 

A program az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
A támogatás összege: 1 061 617 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.04.02.
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00382                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Alapítványunk 2019. 07. 22-2019. 07. 26., illetve 2019. 07. 29-2019. 08. 02. időszakban 101 résztvevő számára „Művészeti tábor gyerekeknek” címmel, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00715 azonosítószámmal ingyenes táborozási lehetőséget biztosított a tatabányai Gyémántfürdő területén. Ahhoz, hogy ezt a projektünket meg tudjuk valósítani, szükséges volt néhány eszköz beszerzése. Mivel Alapítványunk 2018 decemberében került bejegyzésre, még nem rendelkeztünk saját eszközökkel. E program keretében felmértük, hogy milyen eszközökre van szükség a táboroztatáshoz, illetve a projekt adminisztrációs tevékenységeihez köthetően, elkészítettük az eszközlistát. Bekértük a szükséges árajánlatokat, összeállítottuk a költségvetést.

A program keretében a következő eszözök kerültek beszerzésre: laptop, projektor, multifunkcionális színes nyomtató, Office szoftver, ragasztópisztoly, laminálógép, sörpad garnitúra, indukciós főzőlap.